ורידים בולטים ברגליים

ורידים ברגליים (דליות)

ככל שהגיל עולה כך יש יותר תופעה של דליות ברגליים. התופעה נפוצה במיוחד אצל נשים מגיל 50 ומעלה.

הדליות ברגליים נראות כורידים מנופחים בצבע סגול או כחול והן על הורידים של הרגל במקומות שונים לאורך הרגליים.

דליות ברגליים מהוות בדרך כלל בעיה אסתטית של מראה לא יפה שנשים מסתירות עם גרביונים. במקרים מסוימים הדליות גם כואבות והן מלוות בתחושות של פעימות חזקות, כאב, נפיחות ברגליים וגם בצקות. אפשר לטפל בורידים בולטים על ידי כמה סוגי טיפולים כדי להעלים אותם, להפחית כאב ולשפר את המראה.

 

הגורמים להיווצרות הדליות בגיל הזהב

הדם זורם בעורקים ובורידים מן הלב והריאות אל איברי גופינו. הדם החוזר אל הלב עולה כנגד כוח המשיכה באמצעות השסתומים שבדפנות הורידים. דליות נוצרות בעקבות שחיקה של הורידים והשסתומים אשר יכולה להיווצר עם הזמן.

ככל שאנו מתבגרים יכולת הורידים להעלות את הדם בחזרה מן הרגליים אל הלב פוחתת, הדם שוקע בורידים במקום לעלות מעלה וגורם להיווצרותן של הדליות.

תסמינים

התסמינים העיקריים הם התנפחות של הורידים באופן בולט אל מעבר לפני העור. כמו כן, תחושות כאב, נפיחות מקומית, התקלפות מקומית של העור, פצעים, גרד והרגשה לא נעימה. לכל התסמינים הרפואיים נילווה מראה לא אסתטי במיוחד אשר יכול לגרום לירידה בביטחון העצמי ובאיכות החיים. 

שיטות הטיפול לגיל הזהב

קיימות שיטות טיפול רבות להעלמת ורידים ברגליים, אך לא כולן מתאימות לבני גיל הזהב. לפני כל החלטה לביצוע טיפול זה או אחר יש להיוועץ עם רופא מומחה אשר ימליץ על הטיפול היעיל והנכון לפי ההיסטוריה הרפואית.

סוגי טיפולים להעלמת ורידים ברגליים:

  • טיפול קונבנציונלי – קיימות מספר שיטות טיפול אשר אינן פולשניות ונמצאות מתאימות בכל גיל:

1. חבישת הרגליים עם תחבושות אלסטיות במדרג לחצים מתאים, "מכריחה" את הורידים להפסיק את פעולתם ולהיעלם.

2. הרפואה המשלימה מציעה שיטת טיפול המשלבת תזונה נכונה, דיקור סיני, פעילות גופנית, עיסויים ותוספי ויטמינים (כגון ויטמין A וויטמין E) לחיזוק מערכת הדם.

3. טיפול באמצעות מריחת האזור בצמחים ושמנים אתרים מיוחדים העוזרים להעלמת הורידים ומונעים את היוצרותם של ורידים נפוחים חדשים.

4. הידרותרפיה הינה שיטת טיפול באמצעות אמבטיות מים חמות וקרות לסרוגין אשר הוכחו כאמצעי לשיפור זרימת הדם בורידים.

  • טיפולים פולשניים – במקרים חמורים קיימים טיפולים יותר מורכבים הדורשים לעיתים ניתוח או טיפול פולשני אחר. טיפולים מן הסוג הזה לא תמיד נמצאים מתאימים לגיל הזהב ויש לבדוק את הסיכונים הבריאותיים הנילווים לסוגי הטיפול.

1. הזרקת קצף – בעת הטיפול מוזרק חומר מטרש לתוך הוריד אשר גורם לסתימתו. הטיפול מהיר, ללא הרדמה וכמעט ללא תופעות לוואי. ההסתגלות לאחר הטיפול מהירה ונוחה.

2. סטריפינג – ניתוח כירורגי הנעשה בהרדמה מלאה. במהלך הניתוח מבצעים שני חתכים (באזור המפשעה ובאזור השוק) ודרכם מוציאים את הוריד הראשי. לאחר מכן מבצעים חתכים קטנים להוצאת הורידים המישניים. הניתוח כרוך בהחלמה קשה מלווה בכאבים ואחוזי הצלחה לא גבוהים במיוחד.

3. Endothermal Ablation – במהלך שיטת הטיפול מחדירים מחט בעלת סיב אופטי המשחררת חומר המכווץ את הוריד וגורם להריסתו. הסיב האופטי צורב את הוריד מתוכו והורס אותו. זהו טיפול שנעשה בהרדמה מקומית וקצב ההחלמה ממנו מהיר. אותה פעולה יכולה להתבצע על ידי לייזר או גלי רדיו.

4. קיטור – טיפול באמצעות הקיטור הינו טיפול חדשני המאפשר טיפול לא רק בוריד הראשי אלא גם בורידים המישניים. הטיפול נחשב עדין, קל וההחלמה ממנו מהירה מאוד וללא תופעות לוואי. 

לסיכום, ורידים בולטים ברגליים יכולה להוות בעיה רפואית ואסתטית, אולם ניתן לטפל בבעיה זו בכל גיל באמצעות התייעצות עם רופא מומחה אשר ידע להתאים את הטיפול הנכון.